15. november 2019

Nyhedsbrev november 2019

KURSUS I KORSAMARBEJDE MED SKOLEN
Med afsæt i en lokal skoleklasse og dens lærer, arbejdes der med muligheder og udfordringer i korsamarbejdet med skolen. Kurset henvender sig til børnekorledere, herunder tilmeldte til FUK’s Alsang i Indskolingen, men også andre.

Instruktører: Signe Sørensen, Anne-Kari Ferenczi (begge tilknyttet Alle Kan Synge) og korkonsulent i FUK Hanne Korsgaard Sundbøll.

13. januar 2020, KL. 10-16, Hammelev kirke, Haderslev
20. januar 2020, KL. 10-16, Ballerup kirke
24. januar 2020, KL. 10-16, Langenæskirken, Aarhus

Pris (inkl. frokost): 600 kr. for medlemmer af Folkekirkens Ungdomskor og studerende ved Kirkemusikskolerne /1000 kr. for øvrige

En flyer om kurset til download eller print kan findes her.

Yderligere oplysninger: Anne-Kari Ferenczi tlf. 2186 0875 og www.fuk.dk
Tilmelding pr. mail senest 14 dage før kursusdagen til Anne-Kari Ferenczi, telefon 2186 0875, e-mail: annekari.ferenczi@gmail.com

VELKOMMEN TIL ÅRSMØDE 2020 PÅ FYN
Årsmødet er FUK’s vigtigste forum, hvor hovedbestyrelsen vælges, og man som medlem kan få indflydelse på strategi og arbejdsplaner. Samtidig er der altid inspirerende korfaglige oplæg og workshops, denne gang med Jim Daus Hjernøe, professor i rytmisk korledelse på RAMA, Det Jyske Musikkonservatorium og dirigent for EVE og Landskoret Birgitte Næslund Madsen. Der vil også blive rig lejlighed til at påvirke den proces for udvikling af FUK’s profil, identitet og organisation, som er i gang nu og frem til 2021.

Årsmødet 2020 afholdes fredag den 6. marts 2020 kl. 10.30 – 21.00 på Dalum Landbrugsskole, Landbrugsvej 65, 5260 Odense. Tilmelding til sekretariat@fuk.dk senest den 6. februar 2020. Læs mere på www.fuk.dk

KOM MED TIL ALSANG I DOMKIRKERNE!
Som en del af det landsdækkende initiativ ALSANG 2020 inviterer Folkekirkens Ungdomskor i samarbejde med landets stifter til Alsang i Domkirkerne i marts-april 2020. De ti arrangementer bliver en hyldest til fællessangen, korsangen og salmesangen, og der er gratis offentlig adgang.

Alle FUK’s kor, korledere og korsangere er inviteret med. Men der er også plads til f.eks. jeres lokale skolers indskolingselever, menighedsrådet og lokalpolitikerne, de lokale FDF’ere og spejdere og mange flere. Invitér også børnenes og de unges familier med. Så sæt allerede nu kryds i kalenderen. Datoerne for Alsang i Domkirkerne i foråret 2020 samt yderligere oplysninger om arrangementerne, og hvordan I kan deltage, finder du her.

KOR OG NÆSTFORMAND I TV SYD
Sct. Jørgens Kirkes pigekor i Aabenraa, har taget et friskt initiativ, som er blevet bemærket i flere medier. Bestyrelsen har nemlig besluttet at komme en eventuel nedgang i antallet af korsangere i forkøbet ved at arrangere en workshop, hvor nysgerrige og måske kommende korsangere kan møde op og prøve, om et kirkekor måske kunne være noget for dem.

- Nye medlemmer kommer ikke af sig selv mere, som de gjorde engang. Det bliver sværere og sværere, men vi har også fået konkurrence fra andre kor i byen. I dag skal vi ud og spørge, om der er nogen, der kender nogen, som kunne tænke sig at synge i kor, udtaler korleder og organist Mogens Fangel Damm til Jyske Vestkysten 20. oktober 2019.

Historien blev taget op af TV SYD, der fulgte tre potentielt nye sangere under workshoppen den 31. oktober 2019. Bagefter blev næstformand i Folkekirkens Ungdomskor, Anne-Kari Ferenczi, interviewet live fra studiet i København. Hun fortalte om kirkekorenes store betydning for det enkelte barn og unge menneske, for fællesskabet og samfundet – og nævnte også at FUK lige nu satser på at involvere de unge mere i korarbejdet (se nedenfor).

Se hele indslaget på TV SYD’s hjemmeside her.

NY ORGANISERING AF FUK'S UNGE
Hvert år valfarter unge korsangere til Folkekirkens Ungdomskors Sommerskole, og de kommer hjem med uforglemmelige oplevelse og nye venskaber.  I 2019 blev Sommerskolen udvidet med U-Camp – et tilbud til de unge i FUK, som gerne vil udvikle deres kompetencer indenfor kommunikation og ledelse. Men hvorfor vente et helt år med at engagere sig igen?

På et møde 18. oktober 2019 i Fredenskirken i Aarhus stiftedes FUK’s UNGE, der skal styrke de unges engagement i korarbejdet og FUK endnu mere – hele året og på de unges egne betingelser. FUK’s UNGE skal beskæftige sig med alle mulige tematikker, der relaterer sig til unge, som synger i kor f.eks. identitet, musikalsk udvikling, inklusion og fællesskab. Desuden vil man gerne rekruttere nye unge korsangere ved at synliggøre værdien af at synge i kirkekor bl.a. via de sociale medier.

Er du interesseret i at høre mere om FUK’s UNGE, så kontakt Anne-Lige Quorning på alq@fredenskirken.dk eller telefon 5124 4754.

STUDIEDAGE PÅ NODEBIBLIOTEKET
Har du brug for nogle dage alene til at fokusere på korlederarbejdet, fordybe dig i repertoire og planlægge den kommende sæson? Så er de gratis studiedage på Nodebiblioteket i Løgumkloster måske noget for dig. I 2020 ligger studiedagene i uge 24-25 (8.-19. juni 2020).

Nodebiblioteket er en enestående samling af 14.500 noder og bøger med kormusik, korpædagogik og kormetodik. Samlingen er opbygget gennem 50 år og bliver løbende fornyet. Den drives i et samarbejde mellem Folkekirkens Ungdomskor, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og Folkekirkens Kirkemusikskoler, og har til huse i en flot 1600-tals-bygning tæt op ad Løgumkloster Kirke og Løgumkloster Refugium.

Under studiedagene i juni måned står faglig konsulent Gitte Preussler og bibliotekar Helle Kjeldsen til rådighed med råd og vejledning, ligesom der er klaverer og et flygel til rådighed.

Læs mere på www.fuk.dk. For yderligere information og tilmelding kontakt faglig konsulent, Gitte Preussler, nodebiblioteket@fuk.dk eller bibliotekar Helle Kjeldsen, hdk@km.dk.

SANG BYGGER BRO MELLEM MENNESKER
Sang kan bringe os tættere sammen, siger vi, men hvad bygger vi egentlig udsagnet på? Det forsøger en ny artikel fra Videncenter for sang at blive klogere på.

Med link til forskellig faglitteratur belyser artiklen sangens betydning for det sociale fællesskab fra barndommen til skolen og videre i voksenlivet og ind i alderdommen. Artiklen kommer rundt om mange aspekter af sangens gavnlige virkninger lige fra hjerneforskning til fællessang.

Du kan læse artiklen på Videncenter for sangs hjemmeside via dette link